Spis en bøf og plant et træ

Oprettet d.

Spis en bøf og plant et træ

Et bæredygtigt øko-system


Træerne kan være med til at løse nogle af klodens problemer med CO2 udledning, og den model har Treshøje Gårdbutik i Nordjylland taget til sig for at bruge aktivt i deres vej mod et bedre klima og en bæredygtig forretning.

 

Fredet natur og skovbrug

 

På gården hos Treshøje Gårbutik er der udover meget jord, der er udlagt til fredet natur også skovbrug, og det har de koblet sammen med de naturplejende dyr, så kunderne - når de køber kød - også fremadrettet kan købe ind i den bæredygtige dagsorden med flere træer og mere skov, der kan forbedre klimaet og sænke CO2 aftrykket og samtidig støtte op omkring en sund natur og dansk kødproduktion, hvor der er fokus på dyrevelfærd.

 

Spis en bøf og plant et træ

 

Gårdbutikken har derfor opfundet deres helt eget bæredygtige øko-system imellem naturplejende dyr, mennesker og naturen, for at være bæredygtige.

Det bæredygtige øko-system er navngivet: "Spis en bøf og plant et træ", hvor kunderne kan købe et træ med deres personlige navn på, få det plantet på gårdens jord - helt gratis - og efterfølgende få tilsendt et foto.

 

Klimarapport fra tænketanken CONCITO

Det røde kød fra køer har længe været stemplet, som en af de store klimasyndere, og nu er det blevet endnu værre ifølge nye tal fra den grønne tænketank Concito, der i 2021 har offentliggjort en rapport med klimaaftrykket fra 500 forskellige fødevarer. 

 

Naturplejende dyr er en nødvendighed

 

Den problematik skal "Spis en bøf og plant et træ" tage hånd om hos gårdbutikken, så kødet retfærdigvis stadig kan have en plads hos de danske forbrugere uden at de som kødspisere nødvendigvis bliver stemplet og udskammet som store klimasyndere.

 

"Det er jo rigtig ærgeligt, at der ikke bliver kigget mere nuanceret på det faktum, at vi ikke kan undvære hverken dyrene eller kødet", siger indehaver af Treshøje Gårdbutik, Anne Nøhr Ringgren. "Den debat bliver aldrig taget, og det bliver der aldrig kommunikeret noget omkring til offentligheden.

Det er jo f.eks. en realitet, at vi ikke kan undvære dyrene til at pleje naturen, hvor det ikke kan dyrkes, og det er der tilsyneladende nogen, der har glemt at tage med i regnskabet.

Dyrene udfører faktisk en meget vigtig samfundsopgave i og med at de plejer de mange hektar fredet natur, vi blandt andet har her på gården ved Holmsø Hede, i Fosdalen og i Naturreservatet Vejlerne.
De afgræsser og sørger for at naturen er tilgængelig til glæde og gavn for alle og sikrer samtidig, at den ikke gror til i ukrudt og morads. 
Køerne er udelukkende opfostret på græs, og de er med til at sikre en sund biodiversitet, så der er bedre grobund for vilde urter, planter og insekter. Og den del tror jeg ikke lige, at rapporten har taget hånd om i deres beregninger og betragtninger. 
Så alt er desværre ikke sort hvid, når de i rapporten opfordrer folk til at spise mere klimakorrekt ved at stoppe med at spise kød og istedet indtage flere kikærter, som jo givetvis importeres fra meget fjerne himmelstrøg og derfor med et stort CO2 aftryk til følge.

I stedet synes vi, at man i højere grad burde opmuntre forbrugerne til at støtte op om dansk natur, dansk økonomi og produktion af dansk kød og grønsager”, siger Anne Nøhr Ringgren og fortsætter:

"Det er jo f.eks. også ret nemme point i CO2-regnskabet, at opfordre til at stoppe med at importere de mange udenlandske kødvarer nu når vi selv kan forsyne os med danske fødevarer af meget høj kvalitet. Det var jo måske et godt sted at starte".

Træer som CO2 støvsugere

Træer er formidable CO2 støvsugere. De trækker CO2 ud af atmosfæren. Træer har brug for CO2, sollys og vand for at vokse og når CO2 optages af et træ omdannes det til cellulose, så træet vokser, og til ilt, som træet frigiver til atmosfæren. Det kaldes fotosyntese. For hurtigt voksende nåletræer optages der gennemsnitligt 17 tons CO2 pr. hektar pr. år.
At spise 1 kg hakket oksekød udleder ifølge rapporten 32,5 kilo CO2 pr. kilo kød.

 

Spis oksekød med en grønnere samvittighed

”Vi vil gerne tage ansvar og arbejde henimod at have en bæredygtig drift, og i 2020 har vi f.eks. plantet 7.500 nye træer. Vi har også udviklet det omtalte bæredygtige øko-system Spis en bøf og plant et træ for at vise, at vi gør noget aktivt, og forbrugerne er invitereret til at lege med.

Når kunderne forkæler sig selv med at spise en rød bøf kan de samtidig lige lægge et træ i indkøbskurven og være med til at arbejde aktivt for et bedre klima med mindre CO2 aftryk og understøtte mere vild og sund natur.

 

"Vi er helt med på, at der i fremtiden skal indtages mindre kød, men når man så endelig gør det, kan man gøre det med en grønnere samvittighed.
Og det er ud fra en filosofi omkring, at vi selvfølgelig hver især kan meget på ene hånd, men er vi flere sammen om at løse fremtidens udfordringer, så kan vi meget mere. 
Dette er et skridt i den rigtige retning, for vi ved jo godt, at vi alene eller for den sags skyld os i lille Danmark ikke kan løse det på ene hånd, men vi kan alle sammen gøre lidt, og det er dette her et udtryk for”, afslutter indehaver Anne Nøhr Ringgren.
 
•    Læs mere om hvordan du kan Spise en bøf og plante et træ hos Treshøje Gårdbutik  

 

 


Kommentar(er) 2

 • Anne Nøhr Ringgren
  Anne Nøhr Ringgren

  Du skal tilmelde dig her via linket https://treshoejegaardbutik.dk/tilmeld-nyhedsbrev/

  Svar

 • Else Olsen
  Else Olsen

  Jeg vil gerne modtage nyhedsmail fra jer

  Svar

Skriv din kommentar